Nya fastigheter på hemnet idagNytt på hemnet idag, grönt hus med gula prickar!Trefärgad hus med liten veranda.Knallgrön stuga med en granne som torkar sin tvätt på taket. Mysig takhöjd, kanske något för den lilla familjen.

 

Fastighet med romatiskt rosa staket och ljuvliga rabatter?!Ett lila hus, muren har visst renoveringsbehov kanske något för den händige?Pittoreskt kanalläge, bostäder utan el och avlopp. Byggnader är av rustik papp och små brädstumpar.Privat läge. Chockrosa fasad med högmur hus för familjen som vill vara lite mera avskilda.Tvåvånings villa med rara gröna och rosa detaljer.


Kära granne........jag skickar ett rosa brev till dig från det lokala rosa postkontoret.


Raggen reste sig på riktigt!

Påtal om det här med fadderverksamhet......

Vi mötte för några veckor sedan en man från den södra delen av Stockholm, mannen berättade en historia som fick mig att resa ragg på riktigt!

Mannen berättade följande: I fjorton år har jag och min fru skickat pengar till en flicka här på Sri Lanka,
tvåhundra kronor varje månad. Nägra gånger per år eller åtminstonde till jul så har vi skickat med ett brev och ofta då även till jul satt in en extra slant på organisationens konto. Det har även hänt att vi har fått brev från flickan.

I år så bestämde vi oss för att resa hit till Sri Lanka, vi hade bland annat packat med oss en begagnad bärbar dator som vi ville överraska flickan med. Flickan har i dom sista breven berättat att hon vill fortsätta att studera till läkare.
När vi väl var på plats på Sri Lanka åkte vi genast till det område där organisationen fanns för att få hjälp med att lokalisera flickan. Tyvärr så fick vi ingen kontakt och dom som vi pratade med talade om att ett möte var helt omöjligt att arrangera!
Men med hjälp av lokalbefolkningen så lyckades vi hitta den 18 åriga flickan som visade oss våra brev där någon använt svart tuschpenna och strukit valda avsnitt.
Flickan berättade att hon i 14 års tid endast en gång per år och då till jul, fått tvåhundra kronor och inget annat.

Vad som är sant eller osant får du som läsare själv avgöra.
Lämna gärna dina egna erfarenheter kring det här ämnet i kommentarsrutan här nedanför.

En tidig morgon i Negombo

Travar iväg var och varannan morgon och försöker då att hitta nya vägar och områden här i Negombo.
Ser och möter många mäniskor på mina rundor, många pratar med mig på enstavig engelska, Hello mam were you going, were you from?
När man då svara jag är på väg hem och att jag kommer från Sverige, då får man ofta ett stort leende tillbaka. Ibland händer det att folk svarar och säger "min syster bor i Sverige eller jag kommer ihåg alla svenskarna som var här på 70-talet med Club 33".
När min son var här pratade en cyklande lankes med honom på bruten svenska, mannen frågade några saker och avslutade med att säga: Ha det bra och hälsa kungen och drottningen!

Här kommer några bilder från gårdagens promenad.Här använder man paraply som solskydd.
Eller varför inte skydda sig mot solen med en Sari?Mötte en tuk-tuk som sålde fisk.
Jag tycker det ser ut som akvariefisk och tänker på filmen "En fisk som hette Wanda".Ska börja med en distansutbildning på internet

www.klickdata.se distans utbildningar för oss som bor utanför Sveriges gränser.

På vår gata i Negombo har vi många små butiker!Det här är närbutiken som profilert sig på bananer. Den långa gröna som du ser i mitten av bilden ger hälsa och långt liv den kostar 12 kr/st och är svår att få tag på. På ön växer ca 20 olika sorters bananer.Nystartad butik på gatan med King kokosnötter, kokosnöten som sägs vara hälsosam som dryck.Blomsterbutiken.Här köper du nationalrätten rice and curry!
Med kyckling 7.80 kr eller med fisk 7.20 kr.
I den här butiken hyr du tygblommor till ditt bröllop.Ytterligare en fruktaffär med två kvinnor i klassisk lång kjol.Killen med cykeln säljer nötter och chips.Den här tjejen säljer fisk på vår gata, jag tycker det ser ut som spigg!Om du korsar järnvägsspåret så kommer du till järnaffären.Lergodsaffären som fins mitt i Negombo centrum.
Oglaserat porslin är en ren hälsofara!Här på ön gillar man skyltar.Tårtleverans till kondiset i Negombo City.Här finns det fortfarande chans för dig som är sugen på att köpa en egen trampsymaskin.

Herr och damfrisering i Negombo

Ta en skön oljemassage för håret eller varför inte en klippning, för både klippning och oljemassage betalar du 1500 rupies ca 90 kr. På det här stället kan du också hyra rum eller bil med chaufför. 
Så här hittar du stället: Gå turistgatan och när du ser skylten Ettukala Road, gå in på den vägen ca 200 meter där hittar du friseringen.


Kamera?

Några av mina bloggläsare har säkert fotografering som intresse!
Vilken kamera rekomenderar du mig att köpa, skriv gärna in ditt tips i kommentarsrutan som du ser i underkanten av den här rutan.
Kameran kommer inte att inhandlas här på ön, för här på ön är all elektronik dyr.

Här säljer man kylskåp, frysar och andra elektríska apparater på taxfree butiken på den Internatinella flygplatsen. Det ser rätt kul ut när folk tar sin väska från bagagebandet och samtigt drar på ett kylskåp på en vagn.

Dax att möta skräddaren

Att köpa tyg här på ön är så billigt!
Igår inhandlade jag på CIB i Negombo 5 meter klänningstyg för 84 kr! Köpte dessutom tre dragkedjor för totalt tre kronor på en annan butik, för här köper du tråd och dragkedja på ett ställe och på ett annat tyget.
 Och idag ska jag då träffa skräddarn som ska sy upp tre nya sommarklänningar. Enklast tycker jag är om man har med ett plagg och lämnar som mall.

Vår skräddare nere i Negombo har nu till min man, släkt och vänner sytt upp ett 20-tal herrskjortor med bra resultat, i mappen november finns det en bild på en av dom poppigare skjortorna som producerats.

Butiken som säljer tråd, penslar, tygdekorationer, fliselin och dragkedjor den butiken ligger på Main Road och är i stort sett bara ett hål i väggen.Gatuhundar, gatuhundar och några fler gatuhundar!

Ingen har räknat men man kan undra hur många gatuhundar det finns i den här delen av världen! Jag tror att det finns ett par hundartusen gatuhundar bara här på SriLanka. Och gatuhundar finns i alla dom asiatiska länder som jag har besökt, muslimska länder har ofta förre hundar än buddistiska och hinduiska. 

Hundarna har ingen igentlig ägare, men dom har egna revir i närheten av mäniskorna och deras bostäder.
Inne på vårat område bor två tikar, några familjer inne på området matar dom och vår amerikanska vän tar hundarna varje år till veterinären där dom blandannat får rabies vaccination.
"Våra" vovvar lever nog ett gott liv inne på vårt område.
Hanhunden som bor utanför slaktarn han skyddar sitt revir, han har nog det bästa reviret i hela stan.
Gathundarna har helt klart en uppgift vilket låter för svenska öron helt galet. Hundarna äter sopor, råttor och orm.
Det finns inte en orm som ger sig på en lankesisk gathund! Hundarna äter sopor och då blir det mindre råttor och därmed färre ormar. Många ormbett beror på att ormarna finns där råttorna finns och råttorna finns där soporna finns och där lever mäniskorna.Soporna inne på vår område.


Tik med valpar i hamnen.


Hur tänkte reklambyrån då?

I kategorin "hur tänkte dom då" på reklambyrå när dom gjorde det här vykortet?
Fick killen på bilden betalt?
Och vilken turist trodde dom skulle lockas till ön med hjälp av dessa jääätte kalsonger och papplådor med näsdukar?
Jag visade vykortet för kvinnorna i klubben där jag är med "International Women in Negombo" och det utbröt allmänt jubel
och glada skratt!Den här killen lekar man inte med!

Under vårt besök i den underbara botaniska trädgården i Nuwara Eliya, träffade vi på den här nyfikna och tjuvaktiga apkillen!
Svärfar lyckades fånga honom på bild när han fräckt skrämmde ett förälskat par som fikade på en parkbänk. Apan mumsade i sig chokladkexen med stor aptit, kolla in chokladen som rinner på hakan.
Har i efter hand hört historier om apor som snott handväskor och klättrat upp i ett träd för att kolla om det
finns godsaker i väskan.

Saxat från dagstidningarna på ön!

Sponsorer sökes till hjärtsjuk baby flicka:
Tidningen skriver om den hjärtsjuka baby som är 8 månader och har ett medfött hål i hjärtat, föräldrarna och läkarna söker sponsorer till den hjärtsjuka babyns operation.
350.000 rupies kommer operationen att kosta vilket är ca 21000 svenska pengar. En del av pengarna kommer man att få från "presidentens fond" men resterande önskar man få från sponsorer.
I artikeln som är publicerad 18 januari i tidningen Daily News finns bankens namn och kontonummer med.

Turismen:
Fler turister vill bo i bungalow, därför ska några företag satsa på det. En stor investor från Kina ska bygga gigantiskt hotell i Colombo.

Temarknaden växer: Sri Lanka ska odla mer grönt te, grönt te är populärt och modernt i Italien, Spanien, Portugal, Canada, Medlhavet, Norge och Sverige. Roligt att dom nämner Medelhavet som ett land!

Offer i översvämningen: 50 vilda elefanter har drunknat i översvämningarna, många av dom är babayelefanter. 

Rabies: Förrra året dog 48 personer pga rabies, smittan sprids av blandannat hundar, katter, fladdermöss, råttor och apor. Smittan sprids bla genom saliv eller bett.

Politik: Indiens flygförsvarschef kommer på ett fyra dagar långt besök, vilket kommer innebära att blir svårigheter att ta sig fram i trafiken pga avspärrningar.
 
Kyrkan: Påven ska be för det drabbade Lankesiskafolket.

Mat: Matpriserna kommer att gå upp pga översvämningarna, hälsoministeriet uppmanar folk att använda glaserat lergods. Många fattiga använder lergods vilket innebär ohälsa.
 
Annons: I februari startar en kurs i Classic Sweden Massage!! I Sverige köper vi thailändsk massage undrar vad Svensk massage är?

Vill du på ett enkelt sätt följa nyheterna här på ön klicka då på någon av länkarna
www.dailynews.lk
www.dailymirror.lk

Njut som jag gör!

Måste bara dela med mig av "mina" elefantbilder. Om jag bara fick välja en sak som jag skulle se här på ön, så skulle jag utan tvekan välja elefantparken Pinnawala.
Läs gärna mitt tidigare inlägg som du hittar i julimappen här på bloggen.

Vid mitt tredje besök i parken så fick vi träffa en treveckor gammal elefantbaby, sådana ögonblick gör att man nästan känner sig små religiös.


Elefanter och mera elefanter
.
Om du ska besöka parken så är det följande tider som gäller:
Parken öppnar kl 8.30, entren kostar 2000 rupies ca 120 kronor. Ser dom att du har en kamera med dig så får du eventuellt betala för att ta in den i parken.
Klockan 9.15,13.15,17.00 flaskmatar man två elefantungar.
10.00 och 14.00 badar elefanterna i floden.
Vid förra besöket blev det inget bad pga dom kraftiga regn som varit under november månad. Vattennivån var då alldelens för hög i floden.Jo du ser rätt, de är jag som klappar den tre veckor gammal elefantbaby!

Brottningsmatch!Babysim får en helt annan innebörd när man får vara med och se det här.
Efter badet kräver huden en lerinpackning!
Elefanten Sama under kriget trampade på en landmina, men tack vare parken lever denna kämpe vidare och är en tongivande personlighet.Radja är den ståtligaste och största elefanten, hans ålder sägs vara 67 år.


Solen skiner i Negombo och det är +28 grader

Idag ska jag göra en komplett reseplan till min vän Birgitta som kommer på besök i februari tillsammans med sin familj.
Den här reseplanen kan även andra använda och behöver du kontakt angående bil och chafför, så kanske jag har någon att rekommendera, lämna din mailadress i kommentarsrutan under mitt inlägg.
 
Däremot så avråder jag personligen från färd med eget fordon, skulle du vara inblandad i en olycka här på ön. Så säger mina lankesiska vänner "polisen kommer i vilket fall som helst dömma dig, för här säger man om inte du varit här så hade det aldrig hänt", sant eller inte?! va vet jag.
Många turister kör moped utan hjälm här på ön, lagen på ön säger att du ska ha hjälm. Valet gör man själv men att hamna på sjukhus här......kanske inget man vill eller bör uppleva. Blir du stoppad se till att ha kontanta pengar
med för här betalar man böterna på plats.

Resplanen för min vän Birgitta:
På ankomst dagen inkvarteras ni på det strand nära hotellet Silva's Beach Hotel Negombo ca 200-250 kr /person A/C pool och frukost.
 silvasbeach@slnet.lk
website: www.negombohotels.com

Efter tre nätter i Negombo plockar chaffören upp er på morgonen och färden går till Pinnawala Elefentpark.
Därefter beger ni er till Nuwara Eliya där har jag bokat en natt till er på hotellet Heritance Tea Factory, hotellet är unikt och kostar lite extra. De sista kilometrarna upp till hotellet är som en åsnestig men när ni väl är framme njut då av hotellet. Kolla gärna om det finns plats i tågresturangvagnen som står utanför hotellet, där kan ni äta en riktig gourmemiddag.
fom.teafactory@heritancehotels.com
website: www.aitkenspencehotels.com
Ange att ni kommer med chaufför, alla hotell har rum/mat för chaufförerna och det ingår i priset.

Dagen två åker ni över svindlande höjder och ni kommer att se massor med theplantage och alla dessa teplockerskor. Resan ner till Mirissa tar hela dagen men ni kommer att njuta av allt som ni kommer att uppleva under den långa färden.-Mirissa
Hotellet Paradise Beach Club ligger på stranden och det är därifrån som båtarna går ut på havet till blåvalarna. Om man vill besöka Yala nationalpark så är Mirissa den bästa platsen att utgå från. På hotellet kan du boka både val och Yala utflykt.

Övriga tiden på ön rekommenderar jag er att åka till:

-Unawatuna(tuk-tuk avstånd),bo på något av B&B eller strandhotellen, här tillverkas öns träsniderier och du kan inhandla sniderier på stranden till bra priser.

-Hikkaduwa, där finns det masssor med små strandhotell eller B&B ställen, här kan du shoppa underbara strandkläder eller färggranna sängöverkast, kolla in surfarna och ta sen bussen upp till Bentota.

-Hotell Bentota Club hotell http://www.clubbentota.com/,  besök turtelfarmen söder om Bentota, här tar många dykcertifikat eller testa på snorkling. Besök sköldpaddsfarmen eller klappa en krokodilbaby!

Ta sen bussen upp till Colombo, hoppa av på Galle Road.
-Upplev en natt på Galle Face hotel och njut av den magiska solnedgången och känn dig som en engelsk dam i äkta, klassisk engelsk kolonialstil.
http://www.gallefacehotel.com/html_classic/home_classic.htm
Idag firar vi Thai Pongal

Min söta tamilska hinduiska granne knackade på min dörr, "Hello mam Happy Thai Pongal" på bruten engelska och med ett stort leende räcker hon över en tallrik med brunt doftande ris smaksatt med russin, chilli och kokkosmjölk och ett litet papperspaket med fiskkakor och små krokiga kaneldoftande brödbitar!
Vilka grannar vi har! Jag ska nog baka några kanelbullar, för det har hon aldrig smakat.Thai Pongal är en hinduisk högtid, här kan du läsa mer om högtiden, texten har jag hittat på internet, texten är en dirket översättning:

Den första dagen av festivalen Bhogi Pongal har ett samband med legenden om Lord Indra (Gud moln och regn) och Lord Krishna. Tidigare brukade folk att tillbe Herren Indra som var kungen av gudar. Denna ära ges till Lord Indra gjorde honom full av stolthet och arrogans.
Han tänkte sig vara den mäktigaste av alla varelser. När barnet Krishna kom att veta om det här tänkte han ut plan för att lära honom en läxa.
Han övertalade sin koherde och vänner att dyrka Mt. Govardhan snarare än Lord Indra. Detta förargade Lord Indra och han sände ut molnen att generera non-stop åska, kraftiga regn och översvämningar i landet. 
Då lyfte Lord Krishna de enorma Govardhan Parvat lillfingret för att skydda kogubbar och boskap. Han står med upplyft mount för att rädda alla människor från härjande stormen av Lord Indra.
Regnen fortsatte i tre dagar och äntligen insåg Indra sitt misstag och den gudomliga kraft av Herren Krishna. Han lovade ödmjukhet och bad Krishnas förlåtelse.Översvämningarna på Sri Lanka

Några har hört av sig och varit oroliga! Men vi kan lugna alla som tänker på oss.
Vi på västkusten är inte drabbade av dom enorma regnmassorna. Det har varit regn här i Negombo mer eller mindre sen mitten av december men regnmängderna har varit små. I norr och på östkusten är man däremot hårt drabbade.
I veckan rapporterade Colombo tidningen om rekord låg temperatur, endast +18 grader vilket är väldigt ovanligt i den här delen av världen.
EU har beslut skicka 2 miljoner Euros till dom drabbade här på ön. Pengarna ska användas till mat, rent vatten, sanitet och akut sjukvård. Över 1 miljon människor är drabbade och 27 personer har misst livet.

Om du är intresserad så kan du följa nyhetsflödet här på ön
http://www.colombopage.com/


Sunkiga läbbiga tomater

När jag nu skulle bo i tropisktland så trodde jag att nu skulle jag kunna frossa i alla grönsaker och frukter som skulle växa här på Sri Lanka, nja nu blev det ju inte riktigt så.
Sortimentet är begrännsat och grönsakerna som odlas uppe i bergen där temperaturen är svalare är ofta av sämre kvalitet än vad man är van vid. Här på ön har man inte vad jag har kunnat se kylbilar utan allt transporteras på öppna lastbilar.
 
Eftersom transporterna till kusten tar tid pga att vägarna är så dåliga så är det svårt att hitta fräscha grönsaker.
Vi är ju dessutom drabbade av enorma regnmängder just nu vilket gör att kvaliten är lägre än vanligt.

Igår när dottern och jag handlade på en butik kunde vi konstatera att hade det här varit en svensk butik så hade det mesta hamnat i komposten.
Bananer, papaya, mango och ananas är av bra kvalitet och det finns ca 20 sorters bananer!!
Äpplen importeras och kostar därmed ca 25-30 kr kilot, vindruvor 50 kr kilot och kiwi 70 kr kilot. För allt som importeras är samma pris som i Sverige eller dyrare.
Ofta så kan man köpa vitkål, morötter, röd lök (gul lökfinns inte) och chili, purjolök av godkänd kvalitet, men att hitta fräscha tomater eller sallad är svårare. Det funkar inte heller att odla tomater här vid kusten pga värmen och fukten, tomatplantorna och pelargonerna som jag odlat har ruttnat bort i fukten.


I Colombo tidningen skriver man så här om problemet:

Sri Lanka makes plastic crates compulsory for transport of vegetables
Fri, Jan 14, 2011, 08:51 pm SL Time, ColomboPage News Desk, Sri Lanka.

Jan 14, Colombo: Sri Lanka Ministry of Cooperatives and Internal Trade has issued a gazette notification directing the transporters of vegetables to use plastic crates or any other proper method for transportation of vegetables.

The Ministry has given a grace period of one month to adjust to the new method. The Ministry Secretary Sunil Sirisena says that the offending transporters will be penalized after this period. Consumer Affairs Authority has been assigned for the task, he says.

The Ministry says that improper practices used in transporting vegetables cause loss of produce. However, the traders say that the use of plastic crates cost space and the transport costs will go up since the amount of vegetables that can be transported in rigid crates in the trucks is much less than the amount filled in gunny bags.Åter på ön efter en tripp till framtiden!

Efter en knapp vecka i Singapore är dottern och jag åter på ön Sri Lanka. Att besöka Singapore innebär ett besök i en hightec stad som har ALLT, att komma tillbaka till ön känns som att resa bakåt i tiden. På Sri Lanka kan du möta på träkärror med trähjul och det känns ju inte som det senaste!
De stora skillnaderna mellan länderna är självklart landarean. Singapore är dessutom rent och där ser du inga gathundar eller sopor som är kastade i dikena eller på gatorna. Singapore består av så galet många shoppingställen med moderna västerländska kläder och skor, ett Meckka för den som gillar shopping!
Singapores försvar är rustat till tänderna med det senaste inom robotar, ubåtar, krigsmaterial osv. I landet förekommer dödsstraff och spöstraff, har du exempelvis klottrat så får du betala skyhöga böter första gången, andra gången du döms får du spöstraff med bambukäpp och det är väl få saker som är så förnedrande som att bli slagen!

Här kommer ett axplock på lagar som finns i Singapore:
Du får inte klippa naglarna på balkongen, ej heller kasta hår utomhus när du borstat håret. Det är förbjudet att äta eller dricka något i tunnelbanan och du får inte pussas på allmän plats!

Under vårt besök i Singapore hann vi träffa en nyfunnen bloggvän som bor i landet, vi tillbringade en kväll tillsammans och dessutom hann Annelie och jag med en rundtur i den botaniska trädgården.
Tack Anneli och Tommy för ett roligt möte.
Hoppas vi syns snart om inte annat i Sverige och då tar vi en MC-tur tillsammans.
http://sandberg2singapore.blogg.se/


På bilden ser du Annelie och Tommy och en del av min lilla familj.


På Sri lanka regnar det!

Det har regnat mer än vanligt i december men även nu i januari.
I tidningarna läser man om översvämmningar och att folk lider. 1 miljon människor ska just nu vara drabbade av översvämmningar.
Værvarsel for Sri Lanka
 TorsdagFredagLørdagSøndag
 DagtidKveldMorgenDagtidKveldMorgenDagtidKveldMorgen
Colombo Regn 24° Delvis skyet 22° Delvis skyet 22° Regn 27° Lettskyet 26° Delvis skyet 24° Regn 28° Regnbyger 26° Skyet 23°
Galkissa Regn 24° Delvis skyet 22° Delvis skyet 22° Regnbyger 27° Regnbyger 26° Delvis skyet 24° Regn 28° Regn 26° Delvis skyet 23°
Jaffna Regn 26° Regn 24° Skyet 24° Regn 27° Regn 24° Kraftig regn 23° Regn 25° Regn 24° Delvis skyet 24°
Moratuwa Regn 24° Delvis skyet 22° Delvis skyet 22° Regn 27° Lettskyet 26° Delvis skyet 23° Kraftig regn 28° Regn 26° Delvis skyet 23°
Negombo Regn 23° Regn 22° Delvis skyet 22° Regn 26° Lettskyet 26° Delvis skyet 24° Regn 28° Regnbyger 25° Delvis skyet 24°


Flight to Singapore

Skriver med engelskt tangentbord!


Nu tar vi rast nagra dagar fran Sri Lanka, for 1700 svenska kronor aker vi tur och retur till Singapore.

Att flyga i den har delen av varlden ar billigt! Ska bli spannande att se ett annat land och ata annan mat.
Dessutom blir det ett mote med en av mina Bloggkompisar, Anneli som ar bosatt i Singapore.

Vi hors snart igen.
MVH
Herr och fru Bjornsson


Inredningsbutiker i Colombo som du bara måste besöka!

Butikerna Hermitage, Paradise Road och Gandhara inne i Colombo måste du bara besöka!

Hermitage och Gandhara ligger vägg i vägg i området Colombo 5 på Gower street 28.
Båda butikerna har inredningsdetaljer från Indonesien, Bali, Kina och Sri Lanka,
mittemot på den gatan ligger även Silk Road med sina vackra klädkreationer och tyger.
Paradise Road finns på två ställen i Colombo jag föredrar den större butiken som inte ligger så långt från Odel.
Munken som vi köpte i höstas kommer från Paradis Road och väger ca 50 kg.
http://www.paradiseroadsl.com/Main.htmlMin favorit
Butiken Gandhara är i treplan och sortimentet består av saker som jag gärna skulle ta med mig hem till sverige.
Att bara besöka butiken är en fröjd för ögat. Missa inte dom vackra kinesiska tavlorna.

http://www.gandharacrafts.com/products.php?cat=QXJ0aWZhY3Rz

Hermitage har många olika typer av statyer och inredningsartiklar. En butik med så många fina saker.
http://www.hermitart.com/

Butikerna kan skicka varor till sverige, vi har inte provat men det sägs gå bra.

Sri Lankesiska hemsidor är ofta inte uppdaterade, men det funkar ofta bra att maila dom om man inte själv personligen kan besöka butiken.

Sri Lankas sydkust

Dom bästa, finaste och renaste stränderna fins söder om Bentota så tycker vi allafall!
Vi reser ibland bort från Negombo som är vår bostadsort och då åker vi gärna söderut.
Det som man behöver ha med i sin planering är tidsåtgången, en tripp på 15 mil kan ta mellan 5-7 timmar pga den låga vägstandarden och den enorma mängd trafikanter. På vägen som du åker på delar du körfält med kor, tuk-tukar, bilar, privata och statliga bussar, en och annan varanödla.
Min dotter sa efter en tripp till Unawatuna, "chaffören kör som om han satt i ett TV spel, han gasar och bromsar i ett rasande tempo, men dessutom ligger han och kör om eller blir omkörd hela tiden".
 
Vi har också prövat att åka lokalbuss, dom vita små bussarna med A/C är klart godkända. Resa mellan Negombo-Colombo kostar 5 kr, busstur mellan Bentota och Hikkaduwa kostar det dubbla.
OBS! Försök alltid betala med så jämna pengar det går för biljettförsäljarna på bussarna säger sig
alltid vara utan växel.
Orter som Hikkaduwa, Mirissa, Unawatuna och Bentota är väl värda att besöka, ett stort antal hotell eller
bed and breakfast ställen finns att tillgå på alla dessa turistorter.
Den stora skillnaden mellan dom olika inkvarteringarna är priset, för här på ön kan du bo bra och billigt men du kan också betala flera tusen för ett rum. Allt handlar ju om vad du vågar och vill se och uppleva!
Vi bodde för några veckor sen en helg på ett stort hotell i Bentota, natten efteråt flyttade vi till ett litet privat B&B.
Pris skillnaden mellan de olika boendena var 4.400-30.000 rupies.
(ta bort 2 nollor och gångra med 6 så får du fram det svenska priset).
Vi pratade den helgen om vad den stora skillnaden ligger i om man som turist väljer att bo på någon av dom stora hotellen. Vi då kom fram till att stora anläggningar ofta innebär att du inte ser ön, folket,livet och att du inte heller kommer i kontakt med den äkta lokala maten, hotellet kan lika gärna var i Spanien som Egypten eller Sri Lanka.

Här kommer ett hoppplock av bilder från Unawauna och Hikkaduwa.


Vi var inte sugna på en tur med partybåten, så därför blev det en lat dag på stranden.Hjärtevännen tar ett dopp och njuter av livet!Själv så njuter jag av den stundande solnedgången i Unawatuna,
visst ser jag rätt smal och smidig ut på långt håll?
Solnedgång i Indiska oceanen
Stopp stanna bilen!

"Stanna omgående om du ser en elefant" brukar jag alltid säga till den som kör bilen!
Den här gången fick jag på nära håll se hur man lätt som en plätt lastar två elefanter på ett lastbil vid väggens kant. Det ända som behövdes var en lastbil där det redan låg timmer, en grushög och två lydiga elefanter.

  

 

 

 

 

 
Hotellet på stranden i UnawatunaFull Moon Resort I Unawatuna
För 6500 rupies ca 400 kr natten bor du nästan mitt på stranden. Rummen är helt okey och går att boka med A/C. Stranden är underbar och havet hur härligt som helst.
Det lilla hotellet ägs av en Italienare och menyn är därmed också Italiensk.


På stranden firade vi in det nyåret! Magiskt med sand mellan tårna +29 grader en nyårsnatt helt klart något annat än det man är van vid från Sverige.

På stranden köpte  vi billiga trästatyer och väggmasker för ungefär halva priset än vad dom begär inne i Colombo eller Negombo. Många av Sri Lankas träsniderier görs i den här delen av landet och därför köpte vi våra träskulpturer just här!

Home coming party

Den tredje dagen efter bröllopet kommer så brudparet hem från sin honeymoon och då är det dax för den stora festen.
Dagen till ära är man ofta klädd i rött, bruden och bilen är ofta också dekorerade med röda blommor.

Folket på Sri Lanka älska bröllop och giftermål! Många giftemål är dessutom godkända efter överrenskommelse mellan föräldrarna.

En bekant  till oss en pensionerad flygmekaniker är så nöjd för hans son har träffat en dotter till en officer inom flygvapnet och det tycker föräldrarna är toppen, grabben är bara 18 år men om ca 2 år ska dom gifta sig.

Dessa bilder tog vi utanför hotell Galle Face i Colombo.
Under december månad har rekord många par gift sig, för i år visade det buddistiska horoskopet på tur för dom som ingick giftemål i december.
Fiskarna utanför Sri Lankas kust

Man kan inte annat än beundra dessa fiskare med båtar som dessa, fiskarna befinner sig ute från sen natt till tidig morgon i en farkost som man aldrig själv skulle våga lita på.
Besättningen består ofta av fem till åtta man, försäljnigen av dags fångsten kan i bästa fall ge 120-200 kr som alla sen ska dela på.Den här båten mötte vi på utanför Mirissas kust, vi stannade till vid deras båt och frågade hur länge dom varit ute? En månad fick vi till svar, fångsten hade dom fiskat upp utanför Maldivernas kust. Fisken hade dom torkat ombord på båten och nu skulle dom hem till Sri Lanka och sälja fångsten till lokalbefolkningen.


RSS 2.0