Mitt sista intryck från ön Sri Lanka!

Passerade slaktaren i morse på min sista promenad, han ville gärna ta en bild på mig och den nyslaktade grisen! Nej tack sa jag!
Grisköttet penslas in med blod, detta är en uråldrig typ av konserveringsmetod som håller blandannat flugorna borta från köttet.
Igår hade vi 87% luftfuktighet och + 33 grader! I morse tidgtpå morgonen var tempen +30!Nere på stranden var det ett par som skulle gifta sig och tidigt på morgonen så tog fotografen några bilder.Nu mina läsare är det dax för en hälsosam frukost!

Nu checkar jag in på flighten som ska ta mig hem till Sweden

Nu är det dax att tacka alla er läsare för alla glada tillrop som kommit in på min sida.
Bloggsidan kommer att ligga kvar och detta är mitt dokument som handlar om det "vanliga" livet här på Sri Lanka. Jag kommer självklart att fortsätta svara på eventuella kommentarer och frågor som kommer in på sidan.

Men nu är det dax att åka hem till välordnade Sverige. Etter sju månader på ön har jag framför allt lärt mig att mäniskor klarar och överlever mer saker än man kan tro!
Att som vi har gjort fått leva i ett så fattigt land som detta är en upplevelse som man tar med sig som ett minne för resten av sitt liv och all vänlighet som jag mött från alla lankeser värmer ens hjärta och får en att fundera över hur vi bemöter våra egna invandrare.

Hoppas du som besöker det här landet vågar uppleva mer än hotell livet och
Lycka till med din resa här på ön Sri Lanka.

Lite dösnack!

Dom flest annonserar ute på stan när någon har dött, att annonsera i tidningen gör bara dom riktigt rika.
Små vita pappersflaggor sätter man ofta upp runt bostaden där den nu döda har bott.


Annonserna ute på stan ser ut så här: 

Kyrkogårdarna ser inte ut som i Sverige! Ofta så ser man kor beta på kyrkogårdarna.
Begravningen sker ofta inom 2 dygn,liket klär man upp och ofta sätter man på den döda vita handskar.
Kistan kostar från 5000 rupies vilket är ca 300 kr. En av Negombos största begravningsbyråer hittar man utanför sjukhuset.

På begravningarna bär ofta kvinnorna vita kortärmade blusar och vita volangkjolar.


Hoppas du tar dig tid att läsa om en fattig familj på Sri Lanka!Jude och hans familj kommer att följa med oss härifrån ön, ja självklart som ett minne inte fysikt, men som ett starkt minne av vår tid här på ön.
Jude var den första lankesen som jag lärde känna, mötet skedde av en slump! Han har nu varit en trogen bekantskap under månaderna här på ön.Vi och våra svenska gäster har lärt känna Jude, han har även jobbat i vår trädgård och han har dessutom räddat mig från mina inbillade ormar i gräset. Han har även fixat den strömförande spisen och han har framför allt lärt mig mycket om hur det är att vara fattig. Och hur man på 25 kronor om dagen kan försörja sin familj.

Jude har en söt trevlig fru och han har även en underbar dotter med Downs syndrom: Dottern älskar musik och är lika fåfäng som alla andra tonårstjejer. Dottern kommer aldrig kunna hjälpa Jude och hans fru när dom blir gamla därför är nog livet lite extra tufft för denna lilla familj.

Jude har haft turen att träffa ett fantastiskt familj från småland, dom har hjälp familjen att få tak över huvudet och från dom kommer även ett bidrag varje månad.
Jag skrattar gott när Jude berättar om sin mycket gamla svärmor, han berättar att när huset för några år sedan var klart då vägrade svärmor flytta inomhus. Hon har alltid sovit på en soffa utomhus och någon förändring vill inte tanten ha för hon tycker att det där med väggar och tak känns bara läskigt. Jude skrattar och säger, du vet vårt hus står så nära kanalen och när kanalen svämmar vilket den gör några gånger per år, då får vi vatten in i huset och på vår tomt. Vid dom tillfällena brukar jag vakna på morgonen och tänka, undrar o svärmor på soffan har flytit iväg ut i kanalen!
Här ser du en bild på svärmors soffa.Jude är nästan jämnt utan jobb, det är svårt att få jobb här på ön, närmar man sig 50 ja då är det än mera hopplöst. Vissa dagar kommer han med moppen insladdandes på vår gata, ååå säger han jag är så glad för i morgon ska jag få jobba! Här lever man ofta från dag till dag. Idag har jag jobb i morrn har vi mat säger han.
Här ser du kokplatsen där familjen tillagar sin mat:


Förra veckan kom han till mig och var bekymmrad, den femton år gamla lilla 14 tums TV hade packat ihop. Dottern som brukar dansa framför TV var nu helt förtvivlad! Som tur var fick han några dagar senare av en vän ta över deras gamla Tv, en TV som nu ska avbetalas.

Vi har hjälpt Jude att skriva lappar som han satt upp på offentliga platser, i texten har vi beskrivit att han kan jobba som elektriker, rörmockare, sköta trädgård och pool. Nu väntar vi med spänning på dom eventuella uppdrag som han kommer att få.

Jude har en dröm som ha delar med tusentals andra lankeser,en dröm som vi i Sverige hade för 100 år sedan, ni kommer ihåg drömmen om Amerikat!

Här läser man i dom lokala tidnings annonserna texter som lovar lycka och ett underbart liv. Köp ett visum, köp en utbildning, köp ett jobb och åk till Mellan Östern, Australien eller Europa.
Judes bror är iväg på ett två årskontrakt i Italien. Jude frågar mig, kan du fatta varför han inte skickar hem pengar och presenter, livet i Italien måste ju vara bättre än det här! Jude säger jag: Italien är ett av Europas dyraste länder att bo och leva i, din bror kanske inte tjänar så bra som poolskötare och tjänare.
Kan du ordna jobb till mig i Sverige frågar han mig då?

Vi och våra besök från Sverige har tagit med gamla mobiltelefoner dom har Jude fått och som han sen har haft möjligheten att tjäna en peng på. Om telefonerna är låsta så går dom att låsa upp här.
Vi frågar Jude vad han önskar som avskedspresent från oss, han säger då, lämna alla kläder som ni inte vill ha med hem och jag menar då alla kläder trasiga och blekta spelar ingen roll och jag själv säger han så har jag nog bara en önskan och det är att få en regnjacka!


Mitt kontorMan kan inte ha det bättre än så här!Här sitter jag ofta och skriver både på min blogg och bok.
Med Indiska Oceanen som utsikt och med en god kopp kaffe så känns livet enkelt att leva!

Stället är såklart Negombos bästa Cafe, Dolce Vita.


Chaufför och hyrbilBehöver du en chaufför och bil?
Hör av dig till mig på min email adress, jag lotsar dig vidare till en bra kille med stor kunskap om landet och vägarna. Han kan även hjälpa dig att boka övernattning.
Hans namn är Mr Fernando.
Chauffören och bilen tar dig på kortare eller längre turer, han utgår från Negombo/Colombo området.

Maila mig på  miaskorp@hotmail.com så skickar jag din adress vidare.

Tandläkaren del 2

Efter tre besök hos tandläkaren Ismail är jag jätte nöjd med hans behandling och självklart även priset.
Om du är intresserad att besöka honom ring eller maila, skriv i rubiken "Marias blogg, dental appointment".
Telefonnumret är +94 31 259 14 69
Mail adressen är: dentistismail@gmail.com

Klicka på länken så kan du läsa tidigare inlägg om tandläkaren Ismail.
http://publishme.se/1582874/entries/article/115618359/

I tidningarna denna vecka

Här kommer några nyheter saxade från olika lokala tidningar här på ön.

-Dengue febern har i år dödat 38 personer här på Sri Lanka, fler fall än vanligt rapporteras från Colombo området.

 
-Sri Lankeser som flyger in från Japan undersöks i jakten på strålning.

-Presidenten ska under denna vecka lämna över en check på en miljon dollar till det drabbade Japanska folket.

-I jobbannonserna kan man se att vissa företag söker personer som har ett BMI mindre än 23! Och om man ska söka som flygvärdinna måste man kunna sträcka på sig och nå 212 cm.

-En Volvo S80 av årsmodellen 2001 är till salu för 2,750 000 rupies=152.852 svenska kronor, wow!!


-Sri Lankas mest kända varumärke 2010 är "Food Brand of The Year" Maliban Biscuits.-"Kiwikillarna"  från New Zealand åker på stor stryk och Sri Lanka jublar efter den sista Cricketmatchen.-Alla elefanter ska räknas vilket är ett jätte projekt!

-Stora investerare från Hong Kong och Kina projekterar för ett nytt hotell i Galle Face området.


Hallå där du som skrev till mig och frågade....

...vad blöjorna kostar att köpa här på Sri Lanka!
Priset är mellan ca 110-360 kronor.
Lokal befolkningen använder nästan bara tygblöjor eller så är barnen bar rumpade vilket säkert är behagligt i den här värmen.

   

Cricketfeber i Sri LankaImorrn eftermiddag ska vi sitta på Sherryland i Negombo och se på cricket matchen mellan
Sri Lanka och New Zealand, vi förstår oss inte på cricket men vi vill gärna känna på stämningen!
Matchen är tre timmar efter matchen går vi till Dolce Vita och lyssnar på LIVE musik!

Vill du läsa mer om reglerna i Cricket, klicka på länken
http://www.cricket-rules.com/


Smugglat varor av speciell karaktär

Under mitt besök i februari hade jag med en lång önskelista på saker som mina
amerikanska vänner ville ha från IKEA. Sagt och gjort 30 kilo IKEA saker inhandlades, artiklar så som kökshanduken Elly, köksredskapen Gnarp och 17-pack med plastlådorna Pruta. Även påsklämman Bevara
är en produkt som inte finns att köpa här på ön och så klart inhandalde jag även värmeljusen Glimma.

Produkterna kommer att säljas i december på den stora julbazaren inne på HILTON i Colombo.
Amerikanskorna tror att dom kommer att göra succe med äkta IKEA made in Sweden!


Några påsar av musli och Ohoj chokladsås köpte jag med till en svensk som är bosatt här.

Sri Lanka hjälper Japan

Sri Lanka kommer att hjälpa Japan som befinner sig i ett svårt läge efter tsunamin. Sri Lanka som 2004 drabbades hårt av tsunamin som dödade ca 50.000 mäniskor och förorsakade materiela skador som vi fortfarande kan se här på ön. Sri lLanka som själva fortfarande försöker hjälpa och skapa ordning efter dom enorma översvämningar som varit här under vinter där 1 miljon mäniskor drabbats mycket hårt.

Jag lyfter på hatten och känner mig stolt över det land som jag befinner mig i.

Mer om hjälpen som Sri Lanka erbjuder kan du läsa på länken här nedan.
http://www.colombopage.com/archive_11/Mar13_1300031149CH.php


Min engelska är inte den bästa men slaktar man sina föräldrar?På gatan utanför vårt hus finns det en muslim som säljer levande kycklingar, tuppar och höns. Här pekar kunderna på lämplig middagsmat och han hugger huvudet av pippin!
På skylten står det att han säljer alla typer av flygfän, men vad tusan menar han med parents?
På mina engelska lektioner lärde jag mig att parents är föräldrar.
Har du som läsare någon förklaring till texten på skylten, lägg då gärna in en kommentar här på bloggen!

Problematiken med fullmåne
Många med mig känner när det är fullmåne, min kompis Bettan i Ajmojokk du vet precis vad jag menar!

I det här landet är Poya-dagen, fullmånedagen en dag när nästan alla är lediga. Fantastiskt tänker säkert ni som läser det här det måste vi införa i Sverige.

Min svenska vän här på ön har skrivet ett bra beskrivande inlägg om alla dessa religösadagar.
Klicka på länken och bilda dig en egen uppfattning.
http://papayatillfrukost.blogspot.com/2011/02/23-helgdagar.html

Zrskqskzts låter det i den dåliga högtalaren när lottförsäljaren rullar förbiPå en av mina långa promenader i grannskapet mötte jag på denna blyga lottförsäljare, självklart så köpte jag en lott av killen hela 1.20 kr betalade jag men lotten var utan vinst! Lottförsäljarna är alltid utrustade med skräninga högtalare där dom erbjuder sina tjänster på tamilska eller lankesiska. När jag tar bilden stannar även en nyfiken tuk-tuk förare som vill ta en bild på mig och lottkillen.

Svetten dröp om mig för igår var det +31 grader och en luftfuktighet på hur mycket som helst, jag skulle tro på nära 90%. Vi längtar efter klar kall svensk luft som ni alla förstår.

Hotell och mat i Negombo

Silvas Hotel ligger på turistgatan i Negombo, mina vänner bodde där några nätter för några veckor sen.
Dom tyckte att hotellet var okey,priset är för ett dubbelrum är knappt trehundra kronor!


På samma gata ligger ett annat hotel som heter Pearl hotell, tror att det är i ungefär samma prisklass som Silvas. På hotellet kan man äta Negombos bästa kycklingkebab(spett).
Vi har nu varit här under lång tid och ofta äter vi ute, vi brukar skoja och säga att maten på turistgatan lagas nog i ett centralkök för allt ser och smakar rätt lika. Självklart så är det ju inte så!

Serendip ligger invid Negombos mest kända Internationella pub RODEO. Serendip serverar en underbar stor sjötallrik priset är ca 120 kr. Mitt emot RODEO ligger Camelot och där äter vi ofta Devil Chicken eller prawns mums!

Negombos bästa köttbullar med ett underbart mos hittar du på den bästa köttresturangen Bifou.
 
På alla ställen kan du beställa nationalrätten Ris&Curry,ris med fin hackade morötter,purjolök och starka heta kryddor som serveras med räkor, fisk, biff eller fisk.
För ett par kronor så kan du i många gathörn köpa rotis, en tunn deg som steks, rullas ihop med olika typer av fyllning.
Strejk

Vid mitt sista besök i Colombo hamnade vi mitt i en vild strejk. Personalen från Medical Ministeriet hade ställt sig ute på gatan och med banderoller och slagrop krävde dom högre lön. En arbetare har ca 800-1500 kronor i månaden.
Tog en långpromenad inne i Colombo och mötte då på ett antal uteliggare för fattigdomen och missären syns tydligt i Colombo.
Några bloggläsare har frågat om landet är handikapanpassat, mitt svar är Nej här finns knappt rulltrappor eller hissar, trottoarkanterna är hööööga och för gångare är det på många ställen knappt någon plats att gå på.
På ett av dom mer kända varuhuset finns en rulltrappa som går upp men det finns ingen som går ner!


Första gången jag ser en knapp vid ett övergångsställe, men vem vågar trycka?
Att resa från Sri Lanka är enkelt och billigt

Om man som vi bor ca 20 minuter från den Internationella flygplatsen Bandaranayake  så är det enkelt att ta ett flyg till ett annat land som ligger drygt tre timmar bort. Ofta så är tidsåtgången lika stor som att åka till dom fina stränderna som finns på den sydvästra delen av Sri Lanka, för den här öns vägnät har mycket mer att önska. 
Indien, Thailand, Malaysia och Singapore har vi besökt under de sista månaderna. Alla resorna har vi bokat med hjälp av internet och priset har varit mellan 1500-2000 kr t/r.

De här helgen var det dax att besöka Taj Mahal en av världens mest magiska platser. Vi hann även med en dag i Dehli en storstad med ca 50 miljoner innevånare. Med hjälp från vår guide hittade vi även ett hotell till bra pris.

Vi hade turen att få en kanon guide som vi kan rekommendera dig som vill åka till Indien till en garanterat lägre kostnad än om du bokar paketresa från Sverige.


 http://www.citicarrental.in     rajanindian@hotmail.com

                 

Tandläkaren i Colombo

Sista dagen i Sverige så rasar en av mina tänder, ve och fasa!
Uppsöker omgående en tandklinik i Stockholm vilken har profilerats sig som "en prispressare inom tandvård".
Där får jag en akut provisorisk behandlig och ett kostnadsförslag, priset hamnar på 9.950 kr priset inkluderar krona och rotfyllning plus den akuta behandlingen. Jag tackar för mig hos tandläkaren i Stockholm och åker vidare till Sri Lanka där uppsöker jag efter rekommendationer från våra svenska vänner
tandläkaren Dr. Ismail.
Adressen är:
1 Greenlands Avenue
Isipathana Road
Havelock
Colombo 5
+94 11 259 14 69På den här kliniken kommer jag att göra hela behandlingen till ca en tredjedel av det svenska priset! 


     

61 graders skillnad

Lämnade den här ön för två veckor sedan, då var temperaturen +31 grader.
Åkte till Luleå och där var det -30 grader!!!Är nu åter på ön Sri Lanka och på min första promenad runt kvarteret mötte jag ett gäng med kor och killen med brödbilen, kolla in hans leende!

RSS 2.0