Idag firar vi Thai Pongal

Min söta tamilska hinduiska granne knackade på min dörr, "Hello mam Happy Thai Pongal" på bruten engelska och med ett stort leende räcker hon över en tallrik med brunt doftande ris smaksatt med russin, chilli och kokkosmjölk och ett litet papperspaket med fiskkakor och små krokiga kaneldoftande brödbitar!
Vilka grannar vi har! Jag ska nog baka några kanelbullar, för det har hon aldrig smakat.Thai Pongal är en hinduisk högtid, här kan du läsa mer om högtiden, texten har jag hittat på internet, texten är en dirket översättning:

Den första dagen av festivalen Bhogi Pongal har ett samband med legenden om Lord Indra (Gud moln och regn) och Lord Krishna. Tidigare brukade folk att tillbe Herren Indra som var kungen av gudar. Denna ära ges till Lord Indra gjorde honom full av stolthet och arrogans.
Han tänkte sig vara den mäktigaste av alla varelser. När barnet Krishna kom att veta om det här tänkte han ut plan för att lära honom en läxa.
Han övertalade sin koherde och vänner att dyrka Mt. Govardhan snarare än Lord Indra. Detta förargade Lord Indra och han sände ut molnen att generera non-stop åska, kraftiga regn och översvämningar i landet. 
Då lyfte Lord Krishna de enorma Govardhan Parvat lillfingret för att skydda kogubbar och boskap. Han står med upplyft mount för att rädda alla människor från härjande stormen av Lord Indra.
Regnen fortsatte i tre dagar och äntligen insåg Indra sitt misstag och den gudomliga kraft av Herren Krishna. Han lovade ödmjukhet och bad Krishnas förlåtelse.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0