Vilken resa vi varit på sa min vän Birgitta!

Sri Lanka och dess befolkning berör sa hon min vän när hon ringde mig idag! Vilken resa vi varit med om, vilka mäniskor vi mött, så sa min vän som nyss lämnat ön och rest tillbaka till trygga Sverige.
Hon berättade för mig att deras resa hade gett så mycket, hon berättade om kåkstäderna, fattigdomen, elefanterna, varanerna på vägen, dom dåliga vägarna, kvinnan i den lilla butiken med jordgolv, den vackra naturen och om dom vita fina stränderna i södra Sri Lanka.

Innan hennes resa frågade hon mig: ska jag ta med något till dom lankeser som ni känner, ja svarade jag-ta med mobiltelefoner, alla svenskar har några gamla telefoner hemma, men se till att dom har laddare. Om dom är operatörslåsta så kan vi låsa upp dom här på ön det kostar ca 70 kronor.
Sagt och gjort min fiffiga vän hon startade en liten mobiltelefon insamling med hjälp av Facebook.
En av de fattiga lankeser som vi lärt känna fick sex stycken telefoner som han nu kan sälja och på sätt få in lite pengar till familjen.

Min vän är en van resenär, hon säger nu till mig: Ön, mäniskorna och miljön har gjort intryck, till
Sri Lanka reser vi snart igen.

Hjälp till fattig skola i Negombo

Tack Lillemor i Sverige som donerat engelska skolböcker för små barn. Jag lämnade över böckerna i fredags, besöket på skolan berör en och jag kan bara konstatera att vår svenska skola är helt fantastisk!
Skolan ligger på Temel Road i Negombo.På den här skolan som fick ta emot gåvan som var cirka 15 kg skolböcker, pennor kritor och anteckningsblock finns 1200 barn. Barn som kommer från fattiga hem. Skolan är buddistisk men tar även emot barn som är hinduer, muslimer och katoliker. På alla skolor i Sri Lanka har alla barn skoluniform, på statliga skolor får barnen låna uniformen av skolan.
Alla skolor på ön har tre terminer, alla barn har skollov april, augusti och december. Statliga skolan är gratis och på internationella skolor betalar man ca 7000 kronor per termin. Ingen skolmat ingår så dom flesta  barn har med små papperspaket med kokt ris och en vatten flaska.
En lärare har mellan 700 till 1500 kronor i månaden. Skoldagen börjar 7.30 och avslutas klockan 13.30.
Rika föräldrar köper ofta extra lektioner till sina barn, lektioner som engelska, simmning eller musik, extra lektionerna kostar 10-25 kronor/timme.

Skolan har nyligen fått en  ny vatten toalett donerad av holländska. På skolan finns ytterligare 3 toaletter helt ofattbart att så många barn ska dela på så få toaletter.
 Skolans största problem just nu är att hitta en donator till ett innertak till plåtttaket. Innertaket ska avvisa den stekheta solen. Hela fyra klasser 100 barn sitter under plåttaket där det kan bli uppemot 40-50 grader.

Här har eleverna muntlig hemkunskap!
Skolan har 38 lärare, jag träffade den data ansvariga, hon visade mig datorsalen som hade 5 donerade nya datorer.
Dator ektioner kan bara erbjudas några få elever och då är ofta lektionerna muntliga.

Ljud nivån på skolan är öron bedövande för lektionssalarna har ofta bara galler mellan lektionssalarna.

Här är bild från skolans bibliotek, på pytte små stolar sitter barnen när dom lyssnar eller själva läser. Böckerna är donerade till skolan.Utomhus har man geografi lektionerna. I det här lilla huset har man lektioner för utvecklingsstörda barn eller som läraren berättar för oss barn som är ointelligenta.


VILL DU VARA MED OCH HJÄLPA SKOLAN SÅ ATT DOM KAN FÅ ETT TAK SOM INTE SLÄPPER IN DEN HETA SOLVÄRMEN OCH NÅGRA FLÄKTAR TILL TAKET?

Kontakta då skolan direkt och på detta sätt så vet du att hjälpen kommer fram utan mellan händer, skolan tar även emot besök och alla typer av donationer. Skolan behöver även papper, pennor och kritor.

Kontaktperson är data ansvariga läraren:
Sauithri Attanayaka
skolans mail: vidyalankarav@gmail.com 
Make baby not war!

År  Befolkning   
2003 19,742,439      
2004 20,064,776      
2005 20,064,776      
2006 20,222,240      
2007 20,926,315      
2008 21,128,772      
2009 21,324,791      
2010 21,513,990    

Sri Lanka är till ytan 65.000 kvadratmeter.Här på ön bor 21,5 miljoner mäniskor.
Sri Lanka är 5,5 ggr större än Gotland.
I tidningen "The Island" finns en artikel om befolkningsökningen, enligt artikeln kommer befolkningen fördubblat sig till år 2050. Hälsoministeriet säger i artikeln att familjer har dom senaste åren ökat barnafödandet från ett till två barn per familj de sista sju åren. 1953 skaffade man i snitt fem barn per familj.


Klart du ska köpa en sari!

En sari är ett enda tygstycke som du lindar runt magen, viker ner en kant och kastar den sista biten över axeln.
En sari köper du från 1500 rupies ca 95 kronor.  Sarin är ca 5 meter lång.
Komplettera med en topp och sen så är du redo för fest!

Min kompis Helen köpte ett antal saris med sig till Sverige, Helen ska använda sina saris till dekorationer i sin hem som kuddar, överkast och kuddfodral.


Jörgen! ska jag köpa en ny moppe till dig?

Nya fabrikstillverkade trampsymaskiner kan du köpa på Sri Lanka! Detta beror på att det finns ett stort antal mäniskor som inte har råd med elström.
SINGER butikerna erbjuder ett sortiment av Singer produkter som cyklar, mopeder,kylsåp, tvättmaskiner och strykjärn.
Jörgen min vän: ska jag ta med hem en ny SINGER moppe till dig? Det vore kanske något att susa fram på i Krägga!
Översvämningarna i norröstra delen av Sri Lanka

Vi som befinner oss på den västra sidan av ön berörs inte av översvämningarna.

Bilderna får tala för sig själva.
    

    När vattnet var som högst fastnade en elefantkalv i ett träd.Bilderna är tagna av lokal fotograf här på ön.

Hjälp till självhjälpJag mötte en svensk kvinna som berättade vad hon skulle göra under sin vinter vistelse här på ön.
Den svenska kvinnan hade under ett stort antal år hjälpt till med olika stödprogram för fattiga mäniskor, framför allt då projekt för kvinnor. Att exempelvis bli änka i ett fattigt land är väldigt tufft.
I år skulle hon hålla kurser för fattiga kvinnor som söker jobb som hembiträde i Sri Lanka eller kvinnor som försöker att hitta ett jobb utomlands. Här på ön har ett hembiträde ca 600-800 kr i månaden.
Ett jobb i mellanöstern ger drygt det dubbla i lön, men kontraktet innebär också att dom är borta i två år från sina barn och släktingar. Drygt två miljoner Sri Lankeser jobbar i något annat land, många jobbar i Italien eller mellanöstern.

Kurs innehållet är olika moment som för många av oss i västervärlden tycker är självklara:
- hur skurar man en vattentoalett
-hur använder man en dammsugare och var tar skräpet vägen i maskinen,
-hur använder man en diskmaskin eller tvättmaskin, här handtvättar många fortfarande
-hur tar man hand om ett hem med alla elektriska apparater
-lära sig enkla engelska ord
-att använda en el eller gasspis, här lagar många mat med hjälp av ved

På gatan köper många ved till matlagningen.
Några andra projekt som bygger på hjälp till självhjälp:

Sri Lankas Barns Vänner,  en organisation som satsar på utbildning av både barn och vuxna. I projektet finns hemlösa, föräldralösa, AIDS sjuka, handikappade och mentalt sjuka personer.
Mer intressant information hittar du på deras hemsida. Kontakta Christina Riddebäck (ordförande) angående eventuellt beök hos något av projekten.
http://www.slbv.se

SCANDINAVIAN COSMETIC  i Sverige är ett av många företag som stödjer "Hungerprojektet" ett projket som investerar i människors driftighet och idérikedom.
http://www.hungerprojektet.se/

Runt om i världen finns också många organisationer som tillhanda håller "Microlån".Tyger

Det finns på många ställen möjlighet att köpa enormt vackra tyger, den här dagen åkte vi till ett lite mera udda ställe, Maharagama tygmarknad.
Vi åkte kl 11 från Negombo sträckan till textilmarknaden är fyra mil och den resa tog två timmar!!

I ett rufflig område ligger marknaden som säljer tyger och alla möjliga sy tillbehör. Många av produkterna kommer från textil industrin som finns på ön.
Adressen till tygmarknaden hittar du på bilden: 
Efter marknaden blev det High Tea på Cinnamon Lake Side en härlig buffe för 1000 rupies(60 kr).Därefter blev det ett besök på House of Fashion i Colombo.
Här hittar du vinterkläder för ca 150 kronor och underkläder för några tior, men även bra dam och herrkläder för små summor.Många kläder sys här på ön och rest upplagorna säljs blandannat på House of Fashion. Kläderna saknar ofta namnettiketer, men många är av dyra fina europeiska eller amerikanska märken.Den här dagen i Colombo var vi totalt borta nio och en halv timme och  fem av dom spendera vi i bilen.
Colombos trafik suger musten ur en.

Utflykter

Till bloggen kommer ofta frågor om olika utflykter. Utflykter köper du enklast genom din resebyrå som finns här på ön eller köp ute på stan av lokalt företag.
Åker du med svenskt företag får du en svensk guide och eventuellt mer behållning av din tur. Åker du med lokalt företag var nogrann med vilken guide du får med på din tripp för viktigt är att guiden talar engelska.
Svenskar som jag stötte på för några veckor sen hade köpt en 3 dagars tur, försäljaren kunde engelska, men chauffören som dom åkte med kunde några få ord engelska. Deras tripp blev en vacker, härlig tur utan så mycket muntlig information.
Innan du bestämmer vem du köper turen av ställ dig frågan.
Vill du åka med andra, ska det vara van, buss eller bil? Vad är det som du vill ha ut av din tripp?

Åker du en längre tur  med övernattning, fråga då om chaufförens mat och boende ingår i priset.

En sísta sak i ämnet, ta med en stor portion av tålamod. En kort resa här på ön tar TID detta pga av
hård och  tuff trafik.

Regnet det bara öser ner här i Negombo!

I helgen checkar vi ut från Negombo och åker istället till Bangkok Thailand på en weekendresa. För som jag tidigare skrivit i bloggen, så är det billigt att flyga till olika platser i Asien.

Forecast for Negombo Thursday 03/02/2011

Hourly forecast

Night 17:00 – 23:00

Heavy rain
24° Fresh breeze, 8 m/s from north-northeast

Heavy rain. Fresh breeze, 8 m/s from north-northeast. 12 mm precipitation.

Forecast for Negombo Friday 04/02/2011

Morning 05:00 – 11:00

Heavy rain
23° Moderate breeze, 7 m/s from north

Heavy rain. Moderate breeze, 7 m/s from north. 18 mm precipitation.

Midday 11:00 – 17:00

Heavy rain
24° Fresh breeze, 9 m/s from north

Heavy rain. Fresh breeze, 9 m/s from north. 19 mm precipitation.

Night 17:00 – 23:00

Heavy rain
24° Fresh breeze, 9 m/s from north

Heavy rain. Fresh breeze, 9 m/s from north. 27 mm precipitation.

Forecast for Negombo Saturday 05/02/2011

Morning 05:00 – 11:00

Rain
23° Moderate breeze, 7 m/s from north-northeast

Rain. Moderate breeze, 7 m/s from north-northeast. 1.5 mm precipitation.

Midday 11:00 – 17:00

Heavy rain
25° Fresh breeze, 9 m/s from north-northeast

Heavy rain. Fresh breeze, 9 m/s from north-northeast. 4.7 mm precipitation.

Night 17:00 – 23:00

Rain showers
26° Fresh breeze, 8 m/s from north-northeast

,


Vädret i Negombo

Nämen va!! Kan det vara möjligt?
Solen har äntligen kommit tillbaka!
Jippie Jippie Jippie!

Idag blir det ett dopp i poolen och en lååååång promenad på stranden. Därefter en kopp gott kaffe på Dolce Vita där ska jag sitta ett par timmar och skriva på min bok med Indiska Oceanen framför mig!Imse vimse spindel

klättra' upp för trå'n.

Ner faller regnet

spolar spindeln bort.

Upp stiger solen,

torkar bort allt regn.

imse vimse spindel

klättra' upp igen!


RSS 2.0