GOTT NYTT ÅR!

Tack till alla er som följer vår blogg, vi har fått så många mail och kommentarer från er läsare så roligt för oss på andra sidan jorden.
Uppmuntrande att få respons och alla dessa små korta meddelande från kända och okända.

En del som kontaktar oss vill ha tips om platser, en del ställer frågor om det finns strandförsäljare, frågor om maten, stränderna, vad saker och ting kostar och om det finns gathundar.
Vi har även haft kontakt med några som ska hit för att söka eller träffa sina efter sina anhöriga.

Vår blogg har verkligen gett oss glädje att skriva om än med felformuleringar och stavfel!
Bloggen blir det samlade dokument som vi komer att kunna bläddra i den dagen vi befinner oss hemma i Sverige igen. För som alla vet så är det svårt att komma ihåg i efterhand.
 
Med vår blogg vill vi förmedla det vanliga livet här på ön Sri Lanka, om än helt olik det livet som lankeserna lever och helt olikt bilderna som resebyråerna visar upp! Har inte sett en katalog som visar gathundar, fattiga mäniskor eller sopor på gatorna?

Vi har sett och ser varje dag ett lankesiskt folk som med näbbar och klor försöker överleva från dag till dag, ett folk som är krigströtta efter årtionden av terror.
Det här landet var ett stort remål på 70-talet men kriget slog det sönder och samman. Vi önskar också att vi kommer att ta med lärdomen om hur väl vi blivit mottagna av dessa mäniskor och skäms samtidigt över dom svåra och hårda invandrar vindar som blåser i Sverige.
Resor och att se mäniskor med öppna ögon gör att man växer på insidan.
”Don’t tell me how educated you are, tell me how much you traveled.”-Mohammed


Nu väntar vi med spänning på vad 2011 kommer att innebära för oss! Vi vet att det blir annat land än detta som vi kommer att bosätta oss i, men något annat kan vi inte se i vår spåkula just nu. Vem hade kunnat ana detta för ett år sen?
Men var vi hamnar i framtiden finns än så länge bara i våra egna drömmar, drömmar som vi själva kommer att genomföra med stor nyfikenhet, för livet är Nu inte Sen som jag tidigare trodde.

Kramar till er från oss,
Jan & Maria
Just nu bosatta på den annorlunda och exotiska ön Sri Lanka.Bild från vår första dag tillsammans här på ön sommaren 2010.Kanon balltree och det heliga tandtemplet i Kandy


Kanonkulsträdet såg lustig ut. Trädet kan bli 25 meter och bära mellan 200-300 kanonkulor!
I den stora botaniska trädgården i Kandy finns 1500 arter av växter, parken är underbar och välskött.
http://en.wikipedia.org/wiki/Couroupita_guianensisI Kandy ligger ett buddistiskt tempel, ett tempel dit människor från hela världen vallfärdar. För många buddister är tanden det mest värdefulla föremålet i världen, så dyrbart att det har orsakat krig. Dess historia är dock höljd i dunkel. 

Tanden lär ha räddats från Buddhas rykande kremeringsaska och efter diverse turer, bland annat ska den ha smugglats till Ceylon i en indisk prinsessas hårknut, slutligen hamnat i Kandy där ett tempel uppfördes till dess ära.
Platsen anses väldigt helig och att tanden klarade av en förödande terrorattack 1998 är bara det ett mirakel. Stora delar av templet raserades med tanden i dess skrin klarade sig.

Om du ska besöka templet, ha då långa shorts eller kjol som täcker knäna annars måste du på plats hyra eller köpa en sari.
Min blogg och andra expatbloggare

Om du söker information om något land, stad, plats eller ämne och vill ha mer personlig information än vad exempelvis resebyråerna/katalogerna ger.
På sidan www.bloggtoppen.se kan du skriva in ett valfritt sökord och genast hittar du bloggsidor som handlar om det ämnet som du är intresserad av.
Här kommer adresserna till några bloggande utlandsboende svenskar = expat.

http://banglacissi.blogspot.com/

 

http://bo-i-usa.blogspot.com/

 

http://taby-kapstaden.blogspot.com/

 

http://lyxhustru-sydafrika.blogspot.com/

 

http://lifeinshanghai.blogg.se/

 

http://svenskidubai.blogspot.com/

 

http://kristeribeijing.blogspot.com/

 

http://saltistjejen.blogspot.com/

 

http://kattasfikarum.blogspot.com/

 

http://kankaglenreston.blogspot.com/

 

http://www.expiatriatewife.blogspot.com/

 

http://www.expiatriatewife.blogspot.com/

 

http://papayatillfrukost.blogspot.com/

 

http://zetterlind.blogspot.com/

 


Julen på Sri Lanka

Vi har firat en annorlunda jul i tropisktklimat med alla roliga och trevliga människor som vi mött under vår tid här på Sri Lanka. En del är här pågrund av jobb andra har kommit för att dom mött kärleken här på ön.

Trettio personer från olika länder, olika kulturer och med olika värderingar möttes för att äta julmiddag på Hotellet Goldi Sands i Negombo.

De nationaliteter som var representerade var Spanien, Rumänien, Amerika,Argentina, Frankrike, England, Skottland, Sri Lanka, Tyskland och vi från Sverige.

En gigantisk buffé var uppdukad och dekorationerna var fina, det fanns enorma blomdekorationer av rättika och rödbetor och fruktbordet gick inte av för hackor.

Mitt på buffé bordet fanns även isskulpturer som sakta smälte ner i den trettiogradiga värmen.Julgransförsäljning i Negombo.Den här julkrubban finns utanför vår katolskakyrka som ligger i vårt kvarter.

På julaftonsnatten när vi gick hem från middagen var midnattsmässa igång, hundratals mäniskor var i och utanför kyrkan, sången hördes väl i den tropiska mörka natten.

 

Blomsterdekorationer av rättika och rödbetor.


Julfirande på andra sidan jordenIkväll äter vi julmiddag vid poolen i trettio graders värme med vänner  från Thailand, Frankrike, Spanien,Tyskland, Rumänien, Norge, Argentina, Kina, Sri Lanka och Amerika.
Alla bosatta här på ön för kortare eller längre tid, vissa är här pågrund av jobb och andra har kommit och funnit kärleken här och därför blivit kvar.

Vi önskar alla våra läsare en riktigt GOD JUL!
P.s Janne står till höger om tomten så ingen tar fel D.s


Hotellet i Mirissa

Paradis Beach Club är hotellet som ligger på stranden i Mirissa som vi kan rekommendera er!
http://www.paradisebeachmirissa.com/paradise_beach_club_mirissa.html


80 dollar för dubbelrum med både frukost och buffemiddag.
Bungalow med 2 rum för 50 dollar.


Få saker är så mysiga som våra frukostar

Saknar filmjölk och lingonsylt från sverige!

Men om det är något jag kommer att sakna när jag flyttar härifrån så är det våra fantastiska frukostar.


Surfing i Hikkaduwa

Vi lämnade Mirissa på morgonen och tog en tuk-tuk och begav oss uppför den västra kusten. Nöjda med vår upplevelse till havs och med härliga minnen från våra möten med blåvalarna fortsatte vi till Hikkaduwa, orten som tidigare var ett riktigt hippieställe men som nu har fler surfare där än hippies!

Ett pärlband av hotell radade upp sig i Hikkaduwa, vi bestämde att nu skulle vi bo billigt.
Vi enades om ett franskägt hotell, helt okey till kostnaden 4400 rupies (260 kr) inklusive frukost för två personer. Att sen hotellet låg invid oceanen kändes helt okey. Tre steg och så var man i oceanen.Funderade på att ta några surfinglektioner!Lånade istället en solsäng invid den fantastiska indiska oceanen och njöt av utsikten!En stor ödla i palmen!
Tsunamin slog hårt mot denna kust och inom ett par timmar så hade tsunamin tagit 50.000 personers liv och egendom för stora belopp var förstörda. Vad som också hände var att turismen försvann från Sri Lanka med oerhörda konsekvenser för ett redan terrorist/krigsdrabbat folk.
Sakta försöker nu landet och folket resa sig.
Med tanke på vad som hände under tsunamin så har man inte lärt sig var man kan och ska bygga! Men det är kanske oceannära som vi turister vill ha det? Närmare än så här kan man knappas bygga.Tror ni den här byggnaden klarar en ny tsunami eller lite hög vatten?Vi besökte även Galle och det gamla fortet, staden är på väg att återuppbyggas, klicka gärna på bifogad film från Galle bussstation där tsunamin drog fram.
Ruskiga och overkliga bilder som vi aldrig får glömma.

http://www.youtube.com/watch?v=awYy-Ok0QkI


Blåvalssafari i Indiska oceanenNär båten stävade ut kl 6.30 från den lilla hamnen i Mirissa visste vi inte om vi skulle få se några valar eller ej.
Turen kostade 6000 rupies ca 360 svenska kronor och bokades genom vårt hotell Beach club hotell i Mirissa.
Fem båtar vände ut på den oändliga Indiska oceanen, en viss förväntan fanns i luften skulle dom omtalade valarna finnas där? I vår båt fanns även en fotograf och en journalist från Finland som skulle göra en artikel om turismen efter tsunamin.
Under en timme körde vår båt rakt ut på havet, solen steg och värmen var nog runt 30 grader. När vi börjat ge upp hoppet ropade vår besättning ”två valar till höger, look mam look”.Under de tre följande timmarna följde vi en grupp av valar stundtals ett par och i nästa stund var dom fem stycken som simmade i närheten av vår båt!

Enligt uppgifter så ska havet utanför Mirissa vara ett av de säkraste platserna i världen om man vill se blåval på när håll.
Jag måste erkänna att jag trodde att blåval bara fanns i kalla vatten, en av anledningarna varför valen befinner sig utanför Sri lanka, är de stora mängderna av blandannat krill och pytte små räkor. 

Efter en sådan här upplevelse känner man sig lite små religiös!


Blåvalar och delfiner

I morgon går färden söderut till Sri Lankas sydligaste spets Mirissa, 
Avståndet till Mirissa från Negombo är inte längre än 150 km men som säkert kommer att ta  4-5 timmar att åka i vår bil med van chaufför.
Hotell är bokat för två nätter och vi har även jag och sonen bokat valsafari.
Här kan du läsa mer om Mirissa.
http://www.mirissa.com/Två kilometer ut på Indiska oceanen ska vi med båt.
Där ute ska vi kunna se både delfiner och blåvalar, det känns självklart spännande att eventuellt få se sådana jätte däggdjur.
Vi hoppas kunna lägga ut bilder direkt här på bloggen till vår stora skara av läsare, vi syns senare under veckan!

Kram från Fru Björnsson på ön.

Mannen,apan och kobrornaPå stranden i Negombo, så finns det en man med två kobror i en säck och på axeln bär han en liten babyapa.
Han söker efter betalande turister! Turister som utan tanke tycker att det här är väl ändå lite häftigt och exotiskt.
Mannen plockar upp kobrorna som han ryckt ut gifttänderna på, den lilla babyapan sätter han sen i närheten av kobrorna, han har lärt den lilla apan att boxas med ormarna, ormarna gör utfall och apan slår dom!!!
Var han fått tag på den lilla babyapan vet nog bara han själv.
Dumma och korkade turister tittar och tar kort som sen mannen kräver betalning för! Och därmed lever hans verksamhet vidare.Så länge det finns dom som betalar så kommer mannen att fortsätta vandra på stranden bland alla turisterna.
På stranden finns även en man med en jätte orm som han lägger runt halsen på turister och självklart så vill ha ha betalt för tjänsten.
I Thailand möte vi på orangutanger/apor som satt på bardiskar och drack öl och rökte! Turisterna log och betalade.
Goda råd är dyra

En av de få saker som vi tog med till ön var en låda med pocketböcker, men även en mixer och en TV. Vilken packning kan man tycka för en flytt till andra sidan jorden.
Jag funderade ofta i början av min vistelse på hur jag skulle ransonera och därmed få böckerna till att räcka ända till sista veckan i mars när min returbiljett är bokad.
Men efter kontakt med "mitt" bibliotek i Bålsta så förstog jag att böcker inte skulle bli någon bristvara, nu läser jag på datorn eller lyssnar med hjälp av densamma. Älskar alla dessa tekniska under som underlättar livet.

E-tjänsten är enkel att använda och dessutom gratis.
Jag går till Bålsta bibliotekets hemsida, knackar in lånekortsnumret och därefter väljer jag bok!
Detta är ett gott råd till dig som redan bor eller ska flytta utomlands, kolla med ditt lokala bibliotek och du behöver aldrig vara utan svenska böcker.

Lyssnar just nu på 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Rörig, rolig och fantasifull.
         

Har även hunnit med boken om sveriges kung och därmed fått insikt i hans vidriga kvinnosyn.

https://www.elib.se/library/default.asp?lib=107

På lördag landar sonen och han tar med sig Solen!!!!!

I morgen
10.12.2010

Kraftig regn
25° Laber bris, 6 m/s fra vest-sørvest

Kraftig regn. Laber bris, 6 m/s fra vest-sørvest. 15 mm nedbør i døgnet.

Lørdag
11.12.2010

Regn
26° Laber bris, 6 m/s fra vest-sørvest

Regn. Laber bris, 6 m/s fra vest-sørvest. 8 mm nedbør i døgnet.

Søndag
12.12.2010

Klarvær
28° Lett bris, 5 m/s fra vest-nordvest

Klarvær. Lett bris, 5 m/s fra vest-nordvest. 0,5 mm nedbør i døgnet.

Mandag
13.12.2010

Klarvær
28° Svak vind, 2 m/s fra vest

Klarvær. Svak vind, 2 m/s fra vest. 0 mm nedbør i døgnet.

Tirsdag
14.12.2010

Klarvær
28° Svak vind, 2 m/s fra nordvest

Klarvær. Svak vind, 2 m/s fra nordvest. 0 mm nedbør i døgnet.

Onsdag
15.12.2010

Klarvær
27° Svak vind, 3 m/s fra nord

Klarvær. Svak vind, 3 m/s fra nord. 0 mm nedbør i døgnet.

Torsdag
16.12.2010

Klarvær
28° Lett bris, 5 m/s fra nord

Klarvær. Lett bris, 5 m/s fra nord. 0 mm nedbør i døgnet.

Fredag
17.12.2010

Klarvær
28° Lett bris, 4 m/s fra nordøst

Klarvær. Lett bris, 4 m/s fra nordøst. 0 mm nedbør i døgnet.


Vädret i Negombo Sri Lanka

Dagtid kl 11 – kl 17

Kraftig regn
25° Frisk bris, 8 m/s fra sørvest

Kraftig regn. Frisk bris, 8 m/s fra sørvest. 13 mm nedbør.


Ögonblicks bilder ofta tagna från bilenMånga lagar mat med hjälp av ved, här ser ni en kvinna som bär hem dagens ved på huvudet.Tuk-tuk fullpackad med bananer!

 
Äpplen växer ej i tropiskt klimat och måste därför importeras från blandannat Australien. Äpplena kostar ungefär som i sverige. I fruktstånden knyter man upp äpplena och på det sättet så gör man en säljande exponering.Nytillverkade skolbänkar av den lokala snickaren.Marknadsstånd med en massa nötter, mums!MIO möbelbutik?

En av de mest ovanliga möbelbutikerna som jag har sett! Möbelbutiken ligger invid Colombo Road, ägaren sover på nätterna bland möblerna, butiken saknar fönster, stolarna som står ute bär man in under tak på natten.
Bröllop

Här firar man verkligen när någon gifter sig, traditionerna är starka och väldigt många personer är inblandade.
Är det bröllop så belånar man sig om man inte har pengarna. 250-300 gäster är inget ovanligt för ett bröllop, ett bröllop med så många gäster kostar från 20.000 kr, vad man måste komma ihåg är att en vanlig arbetare tjänar mellan 500-3000 kr i månaden.
Har man inte pengarna då lånar man från banken och räknar med att man får penninggåvor som kommer att betala kalaset.

Till bröllopet åker man i en vit bil som är utsmyckad med vita blommor.


Den otroligt vackra bruden och hennes tärnor, självklart är alla klädda i sari.Är man buddist talar horoskopet om vilken veckodag man ska gifta sig, så bröllopet kan likagärna bli en tisdag som en söndag. Det buddisktiska horoskopet talar också om när man ska köpa hus eller vilken månad det är bäst att skaffa barn. Här är man ofta både skrockfull och tror dessutom på högre makter.

Efter bröllopet åker brudparet bort ett dygn och återkommer till ett hejdundrande "Home coming Party".
Brudparet återvänder i röd bil och dom har ofta röda kläder på sig när dom återkommer från sin "honeymoon".
På partyt är det ofta ett par hundra gäster som äter, dricker och dansar till långt in på morgontimmarna.
Gåvorna som man får är ofta pengar som ska betala dels bröllopet men även starten på ett liv tillsammans.

Vår poolskötare Jude skulle vara med och ordna ett bröllop, han ville gärna ha våra tomma ölflaskor, dom skulle han använda på sin systerdotters bröllop. Flaskorna fylldes upp med egen brygd öl.
För fastän att man är fattig så slår man alltid på stort när det gäller giftemål.

Vissa väljer sin blivande partner men det förekommer ofta att föräldrarna väljer ut den rätta för sin son eller dotter.

I söndags nummret av rikstidningen ser man alltid två sidor som är fullproppade av kontaktannonser där föräldrarna annonserar efter partner till sina vuxna barn! Helt absurda annonser när man läser med svenska ögon. 
Så här kan det stå i annonserna:

"Vår dotter 33 år, längd 157 cm 51 kg med trevligt utseende,  utbildad i England.  Hon har tillgång till bil och har 2 miljoner rupies på banken och äger guldsmycken. Söker ingenjör med god ekonomi, obs! bifoga ett buddistisk horoskop annars inget svar"

"Kvinna med ungt utseende 47 år, 170 cm med fin ungdomlig kropp,  dottern tar hand om sina föräldrar, söker man med trevligt utseende gärna utbildad i annat land och med pengar på banken"

"Vår son är tandläkare och 25 år, 170 cm 62 kg och söker välutbildad vacker kvinna som ska bli hans hemmafru, sonen har ett västerländskt sätt och kan tala engelska, sonen kommer att ärva ett hus i xx området och har en välutbildad pappa"

Jag visade en annons till vår poolkille och frågade, varför tror du den här kvinnans föräldrar annonserar efter en man till deras dotter? Snabbt ögna han igenom annonsen och sa, hon har svårt att hitta en partner därör att hon är för lång!

Jag kan bara konstatera att våra kulturer är väldigt annorlunda, tänk om jag skulle sätta in en annons som handlade om mina barn, hur skulle den kunna se ut!
"Vacker blond son/dotter med en trevlig, yppig, snygg, ungdomlig mamma......hahaha...det vore något!


Brunch och bazar

Vad kan väl vara bättre än Sri Lankas bästa brunch tillsammans med goda vänner, brunchen innehåller allt som vi vanliga dödliga knappt får tag på här på ön. Goda oliver, lax, riktigt färska fina grönsaker och gott kaffe sådan otrolig lyx! Att sen brunchen kostar ca 200 kronor är helt okey.
10 poäng till Cinnamon Grand i Colombo.

Dagen till ära besökte vi även den Internationella bazaren på Hilton, på stället var det en verkligen en internationell mix av mäniskor.
Alla ambassader var på plats, i Sveriges monter(privat monter) stog två damer, deras monter hade dagens minsta flagga.Sverige har däremot ingen ambassad på ön, pga indragningar stängde den 2009. Närmsta svenska ambassad finns i Indien ca 240 mil härifrån.
Köpte en kleenex hållare av ädelträ för 30 kronor, ska nog ge den till mig själv i julklapp.

    


Den här "julgranen" finns på Hilton i Colombo.Expat Made in Sweden

Vi är många där ute som bor i annat land än sverige:
Nu har jag öppnat en sida på www.facebook.com för oss som bor och jobbar utomlands.
Sidan blir det vi gör den till, sprid gärna informationen vidare till andra Expat.
Namnet på gruppen är Expat Made in Sweden.

Mvh
Fru Björnsson på ön
http://www.srilankainmyheart.blogg.seSaker som uthyraren glömt berätta

Vi är ett stort antal Expat runt om i vår vida värld som håller kontakten med varandra, många utav oss bloggar om våra upplevelser. Vissa av oss kommer kanske aldrig att träffas fysiskt men med med hjälp av datorn så kan vi byta erfarenheter och nätverka med stundtals hundratals mil i mellan.
Just nu så har jag nog kontakt med ett 20 tal personer, en del på andra sidan jorden en del precis som vi bosatta i Asien.

Många av oss stöter på samma typ av problem eller upplevelser, tänker bara det här med att byta boende när man bor i annat land.
Vad ska man tänka på som boende i emempelvis Asien:

-har grannen grisar på sin tomt?
-är bostaden nära något minaret?
-bränner grannarna sopor pga bristfällig sophantering?
-måste vi kanske själva bränna våra sopor på tomten?
-regnar det in?
-är fönsterkarmarna så ordentligt fastsatta så inte myggen kan komma in?
-har grannen högt gräs på sin tomt vilket kan innebära orm.
- är din granne är buddist så kanske han aldrig mer pratar med dig för att du har slagit ihjäl en orm eller skrämt bort en gathund.
-har grannen en galande tupp?
-knackar dina fattiga grannar på och vill låna eller tigga pengar?
-finns det varmvatten i köket, ingen självklarhet..men vem vill diska i kallvatten!
-finns det tillräckligt höga murar så inte gathundarna kommer in på din tomt.
-finns det terminer som tuggar på trädetaljerna?
-blir det översvämmning i huset när monsunregnet drar in?
-grannens hönor och kycklingar kommer in på din tomt, pga av ditt gröna fina gräs, grannens gårdsplan är bara torr sand.

Nu bor vi granne med en katolsk kyrka, hör muslimerna 5 ggr om dagen från två olika minaret, tåget går strax utanför området, men det är ändå bättre än det förra området där hade vi nog hade alla ovanstående punkter.
Här i området har vi till och med sophantering vilket innebär att dom kör soporna till ett annat område och bränner det. Welcome to Asia!

Dagens bild blir på en gathund som kalasar på fiskrens nere på den lokala fiskmarknaden.Näähä det regnar igen!

Stora regnmassor har kommit dom sista två veckorna, förra veckan var det "bara" på kvällarna och nätterna, men dom senaste dagarna drar regnet in tidigare och tidigare på dagen.
Fördelen med regnet är att helt plötsligt så är det bara +25 grader och luften känns helt klar och är lättare att andas.

Har idag drabbats av en släng av hemlängtan eller rättare sagt en längtan efter barnen och alla där hemma, kram på er alla som läser vår blogg.
Hemlängtan ska ikväll botas med några telefonsamtal med hjälp av www.skype.com
SKYPE ska jag nominera till "årtiondets bästa uppfinning", kan knappt fatta varför jag inte har använt det tidigare.

Har även surfat runt som medicin mot hemlängtan på www.hemnet.se och www.blocket.se
Hittade ett "litet" hus i Höllviken, Skåne med 10 rum och kök + pool. Kollade även på några jobb, ska defenitivt ta med min tid som LYXHUSTRU i mitt CV när det är dax att söka jobb i sverige eller något annat land.
Lyxhustru ämbetet är nog ett av de mest speciella uppdrag jag haft! Som tur är så är min man väldigt förlåtande och förstående-hahaha....nej lyxhustru är inget för mig! Är både lat och rätt ointresserad av hushållsnära tjänster.

Har idag träffat mina Internationella vänner,på mötet avhandlade vi dom vanliga punkterna,shopping, mat, barn och män i nämnd ordning! Våra möten är både underhållande, fräcka och roliga.

Jag använder i stort sett bara engelska dagarna igenom, allt från Bollywood egelska med Lankeserna kombinerat med gester och kroppsspråk, det låter och ser nog rätt roligt ut!
Använder min något ringrostiga engelska när vi umgås med våra amerikanska, brasilianska vänner och då får jag stundtals tunghäfta och använder helt felaktiga ord!!! Igår skulle jag beskriva vägen till vårt hus, sa då "I live beside the big junction next to the jailway" ojoj så fel det blev, vi bor inte vid en korsning nära fängelsevägen, det blev ett totalt hjärnsläpp, skulle säga "I live beside the cemetry, close tio the railway cross".
 
Tänk så enkelt att ha engelskan som modersmål och därmed kunna kommunicera med alla runt om hela vår värld.
Känner att mina egna samtal blir platta och onyanserade, känner mig stundtals som en riktig invandrarkvinna med taskig dialekt! Måste dessutom tänka efter innan jag säger något.
Jaja, jag vet att några drar på munnen nu och tänker,hon behöver minsann tänka efter ibland, en och annan groda har hoppat ut under åren!

Måste självklart ha med en bild på vår blogg idag, väljer bilden på skomakaren som lagade min två par trasiga sandaler, reparationen kostade 14 kronor! Gav honom lite dricks för att han blev så söt på bild.
Hans hanterverksbod består av en trasig pressening, ett trasigt parasoll, dåliga verktyg och en pappskiva att sitta på. Han håller till vid sidan av den stora vägen och järnvägsspåret så någon vidare arbetsmiljö har inte den killen.
Trots hans enkla förutsättningar är är jag nöjd med hantverket.Havregryn och lyckan är gjord!

I ett land som detta där kosten i stort sett bara består av ris, ris och ris så känns det som en vinst på V75 när man hittar en butik som säljer havregryn! Wow i morgon blir det havregrynsgröt till frukost.
Burken kostar 30 kronor. Kanske en affärside.....att exportera till ön.

Som ni ser på burken så är den av plåt och importerad från USA. Plåt därför att inte skadedjur ska komma åt innehållet som exempelvis alla små myror som jag har i köket! ååå snygg är den ju dessutom.

http://quaker.se/se/Här på ön odlas ris och potatis, ris kostar 2,50 kr kilot, potatis kostar uppemot 10 kr kilot, övriga spannmål som exempelvis mjöl är inte av samma kvalitet som hemma, när man lagar pannkakor går det åt nästan dubbel mängd som i sverige.

Vår chaufför berättade om hur han och andra odlar ris, det stora problemet är alla skadeinsekter som finns i alla tropiska länder. Riset måste när det torkas först behandlas med insektsgift! Tur att man inte är någon risälskare kan jag tänka.


RSS 2.0