Priser och lite annat

Turistgatan:
En öl på turistgatan 15 kr
Middagsmat i turistområdet ca 30-50 kr
Läsk 10 kr
Mojito 30 kr

Inköp på den lokala gatan:
Mat(fyllda knyten)  ca 1,75 kr/st,3 stycken så är du mätt! Finns att köpa där lokal befolkningen handlar, mums.
På lokala gatan 3 kr för en Coca Cola flaska.
En liten påse med lokala skorpor 2 kr.
Stort bröd 2-3 kr.

Transporter:
Buss utan a/c till Colombo 3,50 kr
Buss med a/c till Colombo 6,50 kr
Turen tar ca 1 och en halv timme.

Tågpriserna ska vara ungefär de samma.

TukTuk till Colombo 35 kr

Hotellrum med a/c
från 300 kr.

Ska bli intressant och se vad som händer med priserna när turisterna kommer i november.


Kommentarer
Postat av: Anders

Även om du och andra aningslösa turister tycker att Sri Lanka är ett paradis så är detta verkligen en sanning med modifikation. För turisten med gott om pengar och med den enda målsättningen att under en begränsad tid koppla av och leva ett (för den lokala befolkningen)lyxliv kan det te sig så.

Men för en stor del av Sri Lankas befolkning är det en kamp för att överleva från dag till dag.

Priserna under den allt mer diktatoriska regeringen på vitala vardagsvaror har höjts så att många inte har råd att äta som de bör.



Arbetslösheten är stor och utvecklingen i landet vad gäller rättsäkerhet, yttrande-resp tryckfrihet och mänskliga rättigheter går i fel riktning.



Nej, ett paradis är sannerligen inte Sri lanka längre. Ca 40% lever under existensminimum, ca 90% av barnen är undernärda och nästan samma siffra gäller för barn och ungdomar när det gäller hur många som vill flytta ifrån Sri Lanka.



Vad det gäller att pruta; varför pruta när vi för de priser du anger ändå har råd att köpa vad vi vill ha. Om du inte prutar så kan handlarna tjäna lite extra på turisterna och dessa har i regel ändå ändå råd. Var inte så jäkla svenskt småsnåla...



Priserna för "vita" som du säger, gäller för utlänningar, oavsett hudfärg. Likadant på hotell. Lokalbefolkningen bor på dessa för mycket lägre priser. Detta gäller i regel över hela landet eftersom man på goda grunder anser att turister har råd att betala mer. Inget att gnälla om.



Vad gäller förpackad mat och dryck(som t ex kex, burkmat, öl, vatten och läskedrycker)är denna alltid märkt med ett "Max Retail Price" som innebär att detaljister inte får ta en högre kostand för dessa varor än vad som står på.

Köper man dem i Hotell och turistanläggningar får dessa själva bestämma vad de ska ha för pris vilket ofta innebär betydligt högre priser där.



Men varför lägga pengar på sliskig Coca-Cola, Pepsi och andra multinationella drycker. Dessa har man ju åtkomst till hemma dagligen om man vill. Varför inte prova lokala drycker när man ändå är där. Te', säkert vatten på flaska, Thambili och olika fruktdrycker finns närtan överallt och släcker ofta törsten bättre än sockrade läskedrycker. Prova däremot det lokala ölet. Här finns ingen ölkultyur att tala om, alkoholhalten är det väsentliga för många som dricker öl, men de lokala standardölen från Lion - och Three Coins smakar ofta bäst.



För man reser väl ändå dit för att uppleva något annorlunda och inte samma saker som här hemma. Gör man det senare kan man lika gärna stanna i Sverige...

2010-07-30 @ 21:59:28
Postat av: Göran Adolfsson

Bra sagt!

Sidan ger en alldeles för okritisk och turistiskt romantiserad bild av Sri Lanka. Men vissa skiter i samhällsförhållandena, orättvisorna och förtrycket (om de ens ser detta), bara de själva kan leva lyxliv i ett fattigt land!

2010-08-04 @ 00:15:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0